Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

Het VIP verbindt partijen rondom vrijwilligerswerk

16-07-2018

Het VIP is hét centrale punt en kenniscentrum voor vrijwilligerswerk in Lansingerland.

Het VIP verbindt partijen rondom vrijwilligerswerk

Uit: De Heraut

Lansingerland – Regelmatig verschijnen er stukjes in de krant waarbij het VIP, Vrijwilligers Informatie Punt Lansingerland, laat zien een initiatiefvolle en ondernemende maatschappelijke organisatie te zijn. De Heraut geeft het VIP vanaf deze week een podium waar zij de lezers laat zien wie zij is, wat zij doet en wat zij betekent voor maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Daarnaast worden diverse onderdelen van het VIP belicht en zullen betrokkenen aan het woord komen om hun ervaringen te delen, waarbij het uitgangspunt van het VIP steeds wordt benadrukt: vrijwilligerswerk voor jezelf én de ander.

Het VIP is onderdeel van Welzijn Lansingerland en heeft als standplaats De Stander, een multifunctioneel gebouw, waar tal van maatschappelijke organisaties huizen. Welzijn Lansingerland en Bibliotheek Oostland exploiteren gezamenlijk het op de begane grond gelegen sociaal café Ontmoet! Het is hét centrale punt en kenniscentrum voor vrijwilligerswerk in Lansingerland. Zij geeft advies en biedt ondersteuning aan verenigingen en maatschappelijke organisaties over vrijwilligers(beleid). Ook verzorgt zij workshops en informatiebijeenkomsten. Vrijwilligers kunnen er terecht met allerhande vragen. Het VIP verbindt partijen rondom vrijwilligerswerk. Het VIP beheert ook de vrijwilligers vacaturebank van Lansingerland. Hierin kunnen maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen hun vraag naar vrijwilligers uitzetten. Inwoners van Lansingerland kunnen reageren op deze vraag. Dit kan digitaal maar mensen zijn ook van harte welkom om langs te komen bij het VIP.

Enthousiast

Twee medewerksters die de basis vormen van het VIP team, bijten de spits af. Zij vertellen met enthousiasme over hun dagelijkse werkzaamheden vanuit hun werkplek in Bergschenhoek. Annemieke Kerstens-Taffijn is de coördinator en adviseur. Zij is voor de organisaties de vraagbaak. Janny Dekkers-Hamming beheert de vacaturebank en is de administratieve spil van het team. Beide dames hebben een HR achtergrond en die ervaring komt hun goed van pas bij hun huidige werkzaamheden.

Annemieke: “Binnen mijn werkzaamheden heb ik vooral een verbindende rol. Door de gesprekken met maatschappelijke organisaties en verenigingen kom ik tot de kern van hun vraag naar het vinden en binden van vrijwilligers. Hen verder helpen, daar word ik heel blij van.”

Op dit moment staan er 165 vacatures voor vrijwilligers in de vacaturebank. Vanuit de organisaties is de vraag heel divers. Regelmatig worden maatjes gevraagd, een dankbare job, waarbij de vrijwilliger een aantal uren per week of maand besteedt aan een ander. Maar ook de vraag naar gastvrouwen, barvrijwilligers en bestuursleden is groot. De naamsbekendheid van het VIP is in de loop der jaren echt gegroeid.

Janny: “Dat is terug te zien in het aantal aanmeldingen van organisaties, die zijn behoorlijk gestegen. Op dit moment staan er rond de 200 organisaties in het systeem. Wat wij willen bereiken is bewustwording bij de mensen. Hen laten inzien dat het leuk is om een paar uurtjes per week of maand zich in te zetten voor een ander.” Hier vult Annemieke op aan: “Onze ultieme droom is dat iedereen in Lansingerland één keer per jaar vrijwilligerswerk doet. Ook de gemeente ondersteunt dit doel.”

Waardering

De inzet door vrijwilligers wordt erg gewaardeerd. De gemeente reikt jaarlijks een vrijwilligersprijs uit om aan te geven dat zij het vrijwilligerswerk in Lansingerland heel belangrijk vindt. Ook omdat de persoon of organisatie een belangrijke bijdrage levert aan de lokale samenleving. Annemieke helpt de verenigingen en organisaties bij het verwoorden van de nominaties. Voor vrijwilligers is de reden om zich aan te melden bij het VIP heel verschillend. Een nieuwe woonomgeving kan een reden zijn, mensen die met pensioen gaan en iets heel anders willen doen dan tijdens hun werkzame leven, gezinnen waarbij de kinderen groter worden en het huis uit gaan. Ook mensen die tussen twee banen in zitten en hun dagritme willen behouden zoeken op de vacaturebank naar iets van hun gading. Voor mensen die niet gebonden willen zijn aan een vaste activiteit is er keuze uit eenmalige klussen, activiteiten of evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het Jeugdfestival, het 4 tegen 4 voetbaltoernooi, de avondvierdaagse en de landelijke actie NLdoet. Vooral NLdoet staat door de landelijke campagne flink in de schijnwerpers.

Een andere belangrijke taak van het VIP is deskundigheidsbevordering. De laatst gegeven workshop had de privacywet als onderwerp. Voor veel verenigingen en organisaties levert deze wet voldoende stof op om mee aan de slag te gaan. Het VIP ondersteunt daarbij door tijdens de informatiebijeenkomst bewustwording en een stappenplan aan te bieden.

Het VIP is bereikbaar via info@viplansingerland.nl of 010 – 522 55 45. De vrijwilligers vacaturebank en informatie over vrijwilligerswerk staat op viplansingerland.nl. Het VIP volgen kan via facebook, instagram en twitter.

 

http://www.herautonline.nl/?p=70909