Header 1 Header 2 Header 3 Header 4 Header 5 Header 6
Logo


Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van VIP Lansingerland

  

Agenda

Op zoek naar vrijwilligerswerk?
Maak een afspraak bij het Vrijwilligers Informatie Punt

Als gevolg van het Coronavirus zijn er geen vaste inloopmomenten. Een afspraak maken met een VIP medewerker kan wel. Neem contact op via info@viplansingerland of bel naar 010 - 522 55 45. Liever appen? Dat kan via 0631930713 (ma/di/do). Afspraken vinden (vooralsnog) buiten plaats op het terras van Sociaal Café Ontmoet (Bergschenhoek). 

Ondersteuning van Coördinatoren en besturen van vrijwilligersorganisaties

Het VIP staat klaar om jullie verder te helpen. De gesprekken kunnen over van alles gaan.  Bijvoorbeeld over ‘Hoe loopt het in het bestuur? Waar kunnen wij bij ondersteunen? Zijn er voldoende actieve bestuursleden? Lukt het om vrijwilligers te werven of is daar hulp bij nodig? Maar we kijken ook naar het aanbod van trainingen en informatiebijeenkomsten: wat is er nodig voor de individuele vrijwilligers en de besturen. Laat ons weten wat we voor jullie kunnen betekenen!

 

ACTIVITEITEN, WORKSHOPS EN BIJEENKOMSTEN
(per workshop / bijeenkomst wordt een week vooraf besloten of deze online of live zal zijn)

 

VIP café - voor bestuurders en coördinatoren van vrijwilligersorganisaties
2021 is het landelijk jaar van de vrijwilliger. We rollen de plannen uit - is dit wat er bij jullie past? We bespreken de wensen van de vrijwilligersorganisaties in Lansingerland. Met elkaar optrekken zorgt ervoor dat we een mooi vrijwilligersjaar neerzetten in Lansingerland. 
29 oktober 19.30 uur Online via Teams

Vragenuurtje vrijwilligersprijzen
3 november 16 uur
Hulp bij het verwoorden van de motivatie van de voordracht of
Sparren over de voordracht die u wilt doen?
Graag vooraf aanmelden via whatsapp: 06 31 930 713.
Online via Teams of telefonisch

Informatieavond vrijwilligerswerk
voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk
5 november 19.30 uur (Online via Teams - graag vooraf aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Werksessie vrijwilligers vacatureteksten schrijven
Dinsdag 10 november om 15.00 uur
Na een korte inleiding (samen) aan de slag met je vacatureteksten. Hoe zorg je ervoor dat er juist op jou vacature wordt gereageerd? Sluit aan bij de doelgroep, de persoonlijke motivatie en beschrijf jullie aanbod. Je gaat naar huis met een of meer uitgewerkte vacatureteksten!
Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Online via Teams

Informatie bijeenkomst gratis VOG en grensoverschrijdend gedrag
23 november 19.30 uur in Ontmoet (vooraf aanmelden)
Organisaties die met vrijwilligers werken en met kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld ouderen, kinderen of mensen met een verstandelijke beperking, dienen zich hiervan zeer bewust te zijn en er maatregelen tegen te nemen. Maar ook organisaties met vrijwilligers die met minder kwetsbare groepen werken doen er goed aan om beleid te hebben en om te werken met vrijwilligers die grensoverschrijdend gedrag hebben leren herkennen en weten hoe ze actie kunnen ondernemen.

In deze workshop leren deelnemers grensoverschrijdend gedrag herkennen, bedenken zij waar hun eigen organisatie kwetsbaar is en krijgen ze instrumenten om hun vrijwilligersorganisatie veiliger te maken. Deze bijeenkomst is met name bedoeld voor vrijwilligercoördinatoren en bestuursleden van organisaties die vrijwilligers inzetten.

Trainer: Carin van der Hor (namens NOV).
Vrijwilligers Vertrouwenspersoon Theo van Gerdingen is deze avond ook aanwezig. 

 

Workshop: Welk vrijwilligerswerk past bij mij?
Er zijn veel mogelijkheden voor iemand die vrijwilligerswerk wil gaan doen. Hoe kies je dan het vrijwilligerswerk uit dat bij je past? Deze workshop helpt om helderder te krijgen wat het vrijwilligerswerk de vrijwilliger moet brengen en met welk soort werk en organisatie er een klik kan zijn. 

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
• Wat is vrijwilligerswerk en waarom werken organisaties met vrijwilligers?
• Wat zou vrijwilligerswerk moeten brengen?
• Wat vindt de vrijwilliger leuk om te doen?
• Welke voorwaarden zijn belangrijk?
• Welk vrijwilligerswerk / wat voor soort organisatie zou er bij de wensen kunnen passen?

De eerstvolgende workshop is in januari 2021.

 

--> VIP kerstsluiting van 23 december 2020 tot 4 januari 2021

 

De onderstaande bijeenkomsten zijn vervallen. Maak je interesse wel kenbaar. We hebben het voornemen ze opnieuw in te plannen. 

Informatiebijeenkomst Vrijwilligersverzekering  Geannuleerd door spreker - Nieuwe datum volgt Wat wordt gedekt door de vrijwilligersverzekering en welke verzekeringen moeten vrijwilligersorganisaties daarnaast nog zelf afsluiten? Zijn we als organisatie niet over-verzekerd en welke verzekering keert wanneer wat uit? Moeten we misschien verzekeringen opzeggen of is er meer nodig? Het zijn vragen die spelen binnen vrijwilligersorganisaties. 
Daarom organiseert het VIP Lansingerland -voor alle verenigingen en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken- een interactieve bijeenkomst. Spreker is Ben Klaassen van Centraal Beheer Achmea, hij is expert in dit onderwerp. De bijeenkomst is in Ontmoet of Online.

Leergang: Vinden en binden van vrijwilligers (twee avonden)
De eerste avond komt aan bod: het wervingsplan, functieprofielen, aantrekkelijke vacatures en wervingskanalen. De tweede avond gaan we aan de slag met het kennismakingsgesprek, de vrijwilligersovereenkomst, waarderen / welbevinden, inspraak, beloning en beeindigen samenwerking. Maak je interesse kenbaar!

Workshop: Leren presenteren voor vrijwilligers
De een draait er z'n hand niet voor om, de ander moet er niet aan denken. Maar presenteren kan je leren! Inhoud: wat is mijn doel en wat ga ik vertellen, je doelgroep/aan wie presenteer ik, de opbouw / structuur en presentatievaardigheden. De workshop biedt plaats aan minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Maak je interesse kenbaar!

 

Sociale initiatieven

  • NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. In 2021 NLdoet op 12 en 13 maart. Doe je mee? Aanmelden voor 2021 kan vanaf 1 november 2020.
  • Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september.

 

Initiatieven om mee te doen (van onze partners)

Actiefpas Lansingerland: gratis of met korting meedoen aan activiteiten (55+)

Kwadraad: maatschappelijk werk workshops en trainingen